Marius

Giraffen (Giraffa camelopardalis) er verdens højeste landlevende dyr. En voksen hangiraf måler fra 4,7 til 5,3 meter og vejer mellem 800 og 1.930 kg. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. Giraffer danner løse grupper på op til 50 giraffer. Med deres lange hals kan de nå at bide løvet af akacietræer og den 45 cm lange tunge er et godt værktøj til at nå bladene uden at giraffen bliver stukket af torne. Giraffens forben er længere end bagbenene, hvilket giver giraffen en udtalt pasgang. Dyret har mørke felter på en lys brun pels. Romerne troede at giraffen var en blanding af leoparden og kamelen og kaldte den derfor camelopardalis, denne betegnelse er senere indgået i dyrets videnskabelige navn. Navnet giraf stammer fra arabisk.

Giraf – Aalborg Zoo, 2006
I parringstiden forekommer der ofte kampe mellem rivaliserende hanner. De slår ved at svinge deres lange halse mod hinanden og dermed stange hinanden med hornene. Hunnerne er drægtige i 14 – 15 måneder. Når ungen fødes er den ca. 2 meter lang. Girafungen starter livet med et barsk fald, da girafhunnen foler stående. Efter nogle timer kan girafføllet stå og derefter følger det moderen i ca. 18 måneder. Ungerne bliver kønsmodne når de er omkring 4 år. I naturen bliver giraffer omkring 25 år gamle. Kun 25% – 50% af ungdyrene overlever til voksenalderen.
Giraffen er det pattedyr, som har det højeste blodtryk af alle. Tidligere troede man, at giraffen også havde et væsentligt større hjerte (vægtprocent i forhold til kroppen) end andre pattedyr på grund af dens lange hals og store krop. Ny forskning har vist, at dette er forkert.[1]
Der findes omkring 9 underarter af giraffer:
G.c. reticulata, der findes i det nordøstlige Kenya, Etiopien og Somalia.
G.c. angolensis, der findes i Angola og Zambia.
G.c. antiquorum, findes i det vestlige og sydvestlige Sudan.
G.c. tippelskirchi, findes i det centrale og sydlige Kenya og i Tanzania.
G.c. camelopardalis, der findes i det østlige Sudan og det nordøstlige Congo.
G.c. rothschildi, findes i Uganda og det nordlige og centrale Kenya.
G.c. giraffa, findes i Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe og Mozambique.
G.c. thornicrofti, findes i det østlige Zambia.
G.c. peralta, findes i Tchad.

Leave a comment